Kött ger Cancer!

Alarmerande nyheter, alle man på däck! Nu är det kört!!

Kött ger cancer!!! Sluta ät kött!

Vi tänkte belysa situationen med att rött kött och processat kött (korv, bacon) kan ge cancer.

I en artikel från Cancer research UK så förklarar de väl situationen med grafik och vad det egentligen innebär.

Kött ger cancer

Bild från http://scienceblog.cancerresearchuk.org/2015/10/26/processed-meat-and-cancer-what-you-need-to-know/

 

Innan man blir heltokig och ska sluta äta kött så bör man överväga riskerna med sitt beteende och snarare se över sin konsumtion än att sluta tvärt (vill man så får man givetvis) men det är viktigt att förstå innebörden av en nyhet av denna magnitud då det sannolikt kommer ge ekonomiska effekter framöver.

Som andra referenser så anser vi att Jacob Gudiol gör en bra analys av hysterin i sitt inlägg ” Processat kött och risken för cancer” där han även tar upp den egentliga risken för t.ex ändtarmscancer och hur risken ökar baserat på ens konsumtion.

Så se till att läsa på för att förstå situationen och undvik gärna t.ex Aftonbladets löpsedlar där man jämför att röka cigaretter är lika farligt som att äta kött och de blåser upp siffror och visar att riskerna ökar med 18 PROCENT!!

Herregud, 18 % av vad? Läste ni Jacobs artikel så summerar han det rätt bra här :

“Risken att du ska få koloncancer inom 10 år om du är en frisk 50 åring är 0,68 procent. Det är alltså mindre än en på hundra som drabbas inom 10 år. Risken för en person som äter 50 gram mer processat kött varje dag ökar därifrån med 18 procent vilket är den siffra som WHO nu uppger. Det innebär att risken för den här personen istället för 0,68 procent är 0,8 procent, fortfarande ganska lågt och i absoluta tal är det riskökning på endast 0,12 procent.

Som ett annat exempel så ger rökning till största sannolikhet 100% lungcancer om man röker hela sitt liv.

Så passa på att äta detta med måtta, flika in några vegetariska dagar i veckan så varar resurserna längre och man håller sig i form och kommer ha god hälsa genom hela livet =)

 

Leave a reply

 

Veckohandling & dagens middag

Jag glömde förstås inköpslistan hemma (slår aldrig fel) men fick hem det viktigaste i alla fall. Storpack av kyckling, nötfärs och fisk så det kommer räcka till nästa vecka med, tu[...]

En helt vanlig dag

 Idag tänkte jag dela med mig av några bilder från min dag. Dagens träning bestod av det dagliga träningspasset med BEACH-programmet direkt på morgonen. På lunchen blev de[...]

Lättlagad Lax

Idag har det varit en sån där dag när allt bara flyter på som det ska. Dessutom är jag långledig nu över helgdagarna. Härligt! Dagens träningspass avklarades redan i morse och det [...]