Lagom – svensk måttlighet

Eat well plate

Uppvuxen med tallriksmodellen och matpyramiden på svenskt helyllevis så får jag nästan kaffet i vrångstrupen när jag ser den lilla tårtbiten i mitten av den engelska “eat well plate”. Den biten innehåller nämligen läsk, pommes frites, hamburgare, pizza och munkar. Kan du tänka dig dessa i en svensk tallriksmodell eller matpyramid?

Engelsmännen är inte direkt kända för sin goda kosthållning, varken smakmässigt eller näringsmässigt. Dessutom har man ganska stora problem med hjärt-kärlsjukdomar och övervikt (och säkert även felnäring). Men tårtbiten med skräpmat är liten och “eat well plate” är myndigheternas försök att få en befolkning på 65 miljoner människor att äta bättre. De delar som man uppmuntrar till större konsumtion av är helt enkelt större, t ex frukt och grönt (se mitt tidigare inlägg “Äpplen på engelskt vis” 11/10). Tallriken visar inte hur en måltid sKa se ut, utan hur man ska äta generellt. I England har man heller inte ordet “lagom“, även om “enough” (tillräckligt) ofta blir det man tar till.

När jag växte upp tyckte jag att ordet “lagom” var ett av de tristaste ord som fanns. Det var något man fnös åt och ibland kan det vara rätt. Men över åren har jag lärt mig att uppskatta ordet “lagom”och till och med uttryck som “med måtta“. För även om tårtbiten med skräpmat sticker i ögonen på en renlärig matpyramidare, så går det faktiskt att leva sunt och ändå äta skräpmat. Någon gång ibland. I lagom mängd. Med måtta!

Jag heter Katarina och är Hälsocoach hos World of Shape 👣

Leave a reply