Konsten att äta julbord

Nu när julen närmar sig så är det svårt att undvika julbord. Många företag bjuder ut sina anställda på julbord som tack för ett gott arbetsår. Sedan är det alla glöggkalas och familjetillställningar. När man väl sätter sig vid familjens julbord på julafton (om man gör det) så har man ofta plöjt sig igenom några stycken innan. Så hur gör man då för att julbord inte ska få katastrofala följder för vikten och hälsan? Här följer några tips;

  1. Börja med att gå runt hela julbordet och se vad som finns där. Fundera på vad du helst vill äta. Planering och rätt val är A och O för att kunna äta någorlunda hälsosamt och samtidigt faktiskt njuta av tillställningen. Dessutom mår magen bättre av att inte blanda precis allt som står framme.
  2. Bestäm dig för vilken strategi du ska ha. Mycket tid vid julbordsätning går åt till att byta tallrik och fylla på mera mat. Om du tar lite på din tallrik så kan du gå upp och fylla på när andra gör det. Om du klarar av att ta allt med en gång och verkligen äta långsamt, så kan det vara din strategi. Oavsett strategi så måste du ha bestämt dig för vad du tänker lägga på tallriken.
  3. Julbord dignar oftast av mat, men innehåller påfallande lite frukt och grönt. Knyck garneringen för att få vitaminer, godsaker att fylla upp tallriken med. Välj sedan så “ren” och mager mat som möjligt. Undvik korvar, pastejer och sallader med majonnäs. Fyll på med mumsigheter som frukt, grönt, lax, kalkon, skinka, renstek eller vad du finner lämpligt. Var inte rädd för att lämna rester som du inte vill äta.
  4. Som måltidsdryck bör du välja vatten eller kolsyrat vatten. Vill du ha något annat så tag ett glas för att det är ett festligt tillfälle, men nöj dig med det glaset. Bestäm dig i förväg här med. Samma sak gäller förstås dessert – planera i förväg och ät med måtta!
  5. Njut! Se till att njuta av det sociala i sammanhanget. Det är ju främst därför man äter julbord – för att umgås och ha kul!

Jag heter Katarina och är Hälsocoach hos World of Shape 👣

julbord

Leave a reply

 

Utan att förberett sig

Gissa vem det är som kommer få åka till Ica Maxi imorgon för att storhandla det här kring maten? Jag är visserligen van att dra ner en del på gluten, dvs pasta och bröd rätt ofta p[...]